Lekker lui leren

Veel jongeren steken veel tijd in hun schoolwerk. Voor een grote groep blijkt dat deze inzet zich niet vertaalt in mooie cijfers. Echt motiverend is dit niet. De ene scholier gooit dan al snel de handdoek in de ring. De ander gaat stug door. Veel scholieren gaan juist nog meer tijd aan hun huiswerk besteden. Hierdoor is er vaak geen enkele tijd meer over voor ontspanning.

De oplossing is niet altijd om meer te doen, soms moet je het slimmer aan gaan pakken. Bij tegenvallende resultaten is het goed om je eigen leertechnieken eens onder de loep te nemen. Hopelijk kun je door een paar kleine aanpassingen meer vrije tijd voor jezelf creëren en ga je betere resultaten halen!

Hierbij drie tips om luier te kunnen leren.

1 Lees de tekst één keer door.

Veel jongeren lezen vier keer dezelfde tekst en zijn er dan van overtuigd dat ze klaar zijn met leren. Meerdere keren dezelfde tekst lezen heeft geen zin. Lees in vervolg één keer de tekst goed hoor en maak dan een samenvatting, woordmindmap, woordenlijst, schema of een visuele mindmap.  

Gebruik daarvoor begrippenlijsten of samenvattingen van het boek. Deze kan je bij het oefenen en leren gebruiken zonder dat je nog een keer de tekst in hoeft te duiken. Dit lijkt een enorm gedoe, maar als je hier een beetje handigheid in krijgt kan het je veel vrije tijd opleveren. Kies een manier die bij jou past en die je redelijk leuk vindt, dan is de kans groter dat je het blijft doen.

2 Gebruik je schooltijd om te leren.

Toen je nog naar de basisschool ging zat je zes uur in de klas en had je geen huiswerk. In die tijd heb je enorm veel geleerd. Op het voortgezet onderwijs wordt vaak gedacht dat het leren vooral tijdens huiswerktijd plaatsvindt. Krijg je tijdens de les de tijd om iets te maken of te leren probeer dat dan ook te doen. Dat scheelt je veel thuiswerk.

 Op school zijn de verleidingen groot om heel gezellig te doen met leeftijdsgenootjes. Gezelligheid en tegelijktijdig wat leren is ook een optie. Als je op school een uur verkletst hebt, betekent dat je waarschijnlijk daarvoor twee uur alleen op je kamertje zit te ploeteren om dezelfde stof te leren.

3 Ga op zoek naar de belangrijke boodschappen tijdens de les.

Wees scherp bij  instructies van opdrachten en verslagen. Op deze manier hoef je niet uren allerlei groepsappjes te lezen voordat je weet wat je moet doen. Maak aantekeningen als de docent dingen uitlegt of dingen op het bord schrijft.  Of als je echt lui bent, vraag of je een foto van het whiteboard of de Powerpoint mag maken. Deze kun je verwerken in je eigen samenvatting. Geen enkele docent gaat voor de lol lesstof uitleggen. Het zal dan wel belangrijk zijn om het mee te pikken.

Is dit je allemaal te algemeen, dan kijk ik graag samen met je mee waar je meer winst zou kunnen halen. Neem gerust vrijblijvend contact met me op.