Pesten is geen specifiek jongerenprobleem. Hoe oud je ook bent, je kunt zomaar in een situatie terecht komen waarin je niet jezelf mag of durft te zijn Als je als volwassene in zo’n situatie terecht komt is het al behoorlijk ingrijpend. Maar ben je nog een kind dan kan dit de vorming behoorlijk in de weg zitten. 

In plaats van vrij jezelf zijn, kun je enorm aan jezelf gaan twijfelen. In het onderwijs is er gelukkig veel aandacht voor deze problematiek en wordt er veel zorg aangeboden.

Het blijft vaak een vervelend onderhuids probleem. In al die jaren voor de klas heb ik maar zelden iemand kunnen betrappen op pesten . En zelfs dan is het lastig  om de situatie snel te verbeteren. Je hebt te maken met twee partijen, die beiden zorg nodig hebben.

Jongeren durven vaak niets te zeggen, meestal kom je er als mentor via-via achter. De angst dat goed bedoelende volwassenen de zaken alleen maar erger maken is voor jongeren heel reëel en soms ook terecht. Er niet over praten is vaak nog erger dan de situatie zelf. Erover praten betekent niet direct tot actie overgaan, maar wel je verhaal kwijt kunnen. Alle opties rustig doornemen. Vaak is je eigen blik vertroebeld door al het verdriet. Toch zijn er vaak nog veel opties.

Zoek een veilige plek voor je verhaal. Het is ook mogelijk dat je door deze vreselijk nare ervaring sterker wordt. Dat je dit de rest van je leven meeneemt als een leermoment om deze situaties het hoofd te bieden.

In ieder geval wil ik graag naar je luisteren. Is de stap naar een coaching traject nog te groot voor je, geen probleem, je mag me altijd vrijblijvend mailen of bellen.